Wyspa umieszczona pośrodku kuchni to dodatkowa przestrzeń robocza. Na wyspie można umieścić również płytę grzewczą. W takim przypadku warto dokupić do niej okap wyspowy, który zadba o czyste i świeże powietrze podczas gotowania.
W trakcie gotowania wydziela się duża ilość pary wodnej oraz zapachów, które nie zawsze są przyjemne. Aby poprawić jakość powietrza w kuchni, warto zamontować w niej okap, który będzie szybko i sprawnie odprowadzał pary albo je filtrował. Jeżeli płyta grzewcza umieszczona jest na wyspie kuchennej, sprawdzonym wyborem będzie okap wyspowy, czyli specjalny model, który przeznaczony jest do montażu sufitowego.
Okapy nad wyspę kuchenną – pochłaniacze i wyciągi
Gdy wyspy kuchenne zaczęły być popularne także w Polsce, sklepy zaczęły równocześnie wprowadzać do swojego asortymentu okapy wyspowe. To rodzaj okapów, które montowane są w suficie i dzięki temu pozwalają na bezpośrednie przechwytywanie par znad płyty grzewczej.
Okapy wyspowe mogą pracować zarówno jako pochłaniacze, jak również jako wyciągi. Najczęściej montowany jest pochłaniacz wyspowy, ponieważ nie wymaga podłączania do instalacji wentylacyjnej, a dzięki temu można zainstalować go w praktycznie dowolnym miejscu. Wyciągi wyspowe są bardziej efektywne, jednak wymagają już bardziej złożonego montażu.
Podobnie jak standardowe okapy przyścienne, okapy montowane nad wyspą oferują wysoką efektywność pracy. Są także wyposażane w praktyczne oświetlenie oraz inne funkcje, na przykład pozwalają na ustawianie prędkości wentylatora, sterowanie bezprzewodowym pilotem.
Okapy wyspowe – modny dodatek do nowoczesnej kuchni
Okapy wyspowe montowane są głównie w nowoczesnych kuchniach. W sprzedaży można znaleźć szeroką gamę stylowych modeli wpisujących się we współczesne aranżacje, na przykład jak okap tuba, który ma cylindryczny kształt, czy też okap przypominający klosz lampy zwieszonej nad wyspą kuchenną. Do wyboru są także okapy o tradycyjnym kształcie odwróconej litery T oraz minimalistyczne modele o ażurowej konstrukcji wykonanej z metalowych ram.
Do kuchni nowoczesnych najczęściej wybierane są okapy wykonane ze stali nierdzewnej typu inox i szkła hartowanego, a także modele malowane na czarno i na biało. W sprzedaży można znaleźć nawet dekoracyjne okapy wyspowe, które stylizowane są na kryształowe lampy, dlatego mogą stać się niebanalną dekoracją w kuchni.
Okap wyspowy – co warto wybrać?
Aby okap wyspowy dobrze sprawdził się na wyspą kuchenną, należy zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii w trakcie jego wyboru.
Przede wszystkim należy dobrać odpowiedni typ okapu pod względem trybu pracy – wyciąg, pochłaniacz. Gdy istnieje taka możliwość, warto wybrać okap podłączony do instalacji wentylacyjnej, ponieważ jest bardziej efektywny niż pochłaniacz wyspowy.
Druga ważna kwestia to odpowiednie wymiary okapu. Okap w kształcie kwadratowym, prostokątnym, cylindryczny czy okap okrągły powinny posiadać szerokość porównywalną z wymiarami kuchenki. Wtedy może on objąć cały obszar płyty i w ten sposób skutecznie gromadzić pary.
Warto także zwrócić uwagę na wydajność okapu, która podawana jest w m3/h. Wyższa wydajność przekłada się na skuteczniejsze działanie urządzenia przy wyprowadzaniu lub filtrowaniu powietrza. Najlepiej, aby okap posiadał kilka biegów, dzięki czemu można dopasować jego wydajność do konkretnych potrzeb.
Dobry okap wyspowy powinien być także wyposażony w funkcję oświetlenia oraz łatwe sterowanie, na przykład dotykowe lub pilotem bezprzewodowym.
Wobec tego przy realizacji wyspy kuchennej nie warto zapominać o zamontowaniu nad nią okapu wyspowego. Wtedy powietrze w kuchni zawsze będzie czyste i świeże – nawet przy gotowaniu mocno aromatycznych potraw.